20.8.2016

Kelaus

Pyörätuolikelaus

Kelaus on yksi maailman harrastetuimista ja seuratuimista vammaisurheilulajeista. Pyörätuoleilla on nopeuskilpailuita otettu niin kauan, kuin pyörätuoleja on ollut olemassa. Laji on kuitenkin kehittynyt huimasti vuosikymmenien aikana. Kelaus tuli heti ensimmäisiin paralympialaisiin Roomaan 1960, jolloin se oli vielä aivan lapsen kengissä. Vasta 1990- luvulla tuolit muuttuivat nelipyöräisistä kolmipyöräisiksi ja silloin yleistyivät myös kaarreohjaimet joilla tuoli saadaan menemään radan kaarre oikein.

 

Säännöt

Pyörätuolikelauksessa säännöt määritellään mahdollisimman pitkälti juoksijoiden sääntöjen mukaan. Kilpailumatkat meillä on samat kuin juoksujen puolella eli 100m, 200m, 400m, 800m, 1500m, 5 000, 10 000m ja maraton. Doping säännökset meillä ovat myös täysin samat kuin juoksijoilla.

Lue lisää säännöistä

 

Luokittelu

Pyörätuolikelauksessa on arvokilpailuissa edustettuna viisi eri luokkaa. Luokat T51-T54 ovat etupäässä selkäydinvammaisten ja amputaatiourheilijoiden luokkia. Luokissa voi tosin olla myös esim. synnynnäisiä epämuodostumisia tms. Lisäksi on T34 luokka, jossa minä urheilen. Luokassa T34 on minun kaltaisia geenimutaatioita, CP-vammoja ja lukuisia muita pieniä harvinaisia vammoja.

Lue lisää luokittelusta

 

Välineet

Pyörätuolikelauksessa urheilijan tärkeimmät välineet ovat yksilöllisesti valmistettu kelaustuoli ja kelaushanskat. Kelaustuolit maksavat yleensä 4000-7000€ ja hanskapari 150€.

 

Lue lisää välineistä