20.8.2016

Kelauksen luokittelu

Pyörätuolikelauksessa on arvokilpailuissa edustettuna viisi eri luokkaa. Luokat T51-T54 ovat etupäässä selkäydinvammaisten ja amputaatiourheilijoiden luokkia. Luokissa voi tosin olla myös esim. synnynnäisiä epämuodostumisia tms. Lisäksi on T34 luokka, jossa minä urheilen. Luokassa T34 on minun kaltaisia geenimutaatioita, CP-vammoja ja lukuisia muita pieniä harvinaisia vammoja.

 

T51

T51 luokassa lähes kaikki ovat halvautuneet ja halvaus aina on korkealla niskassa, kyse on siis tetraluokasta. Käsissä on totta kai toimintaa, sillä muuten kelaus ei onnistuisi. Toiminta on kuitenkin hyvin rajoittautunutta. Ojentajien täytyy olla heikossa kunnossa jotta pääsee kelaamaan T51 luokkaan. Kämmenien ja ranteenkaan lihakset eivät saa toimia kovin hyvin.

 

T51 luokan 100m maailman ennätys on Suomalaisen Toni Piispasen nimissä ja se on 20,47s.

 

T52

T52 luokka on myös tetraluokka, eli käsissä on toimintavaikeuksia. Toiminta on kuitenkin jo huomattavasti parempaa ja ajatkin ovat kovempia. Tässäkin luokassa urheilijat ovat usein halvautuneita, mutta joitakin synnynnäisesti vammaisia kelaajia löytyy jo. Käytännössä riittää, että käsissä on jokin selkeä toimintavaje, niin pääsee urheilemaan T52-luokkaan.

 

T52 luokan 100m maailman ennätys on 16,46s.

 

T53

T53 luokka on jo ns. paraluokka eli kädet toimivat normaalisti. Keskivartalon lihakset eivät kuitenkaan saa toimia normaalisti. Myös vaikea skolioosi helpottaa pääsyä T53 luokkaan. Myös T53 luokan urheilijat ovat yleensä halvautuneita, mutta tässä luokassa alkaa olla jo syntymästään vammaisia urheilijoita.

 

T53 luokan 100m maailman ennätys on jo 14,17s eli kelaajat menevät jo oikeasti kovaa. 1500m ja sitä pidemmillä matkoilla T53 ja T54 luokat ovat yhdistetty.

 

T54

T54 luokka on pyörätuolikelauksen nopein luokka, jossa mm. Suomalainen Leo-Pekka Tähti kelaa. Tässä luokassa koko ylävartalo saa toimia normaalisti, mutta jaloissa täytyy olla jokin toimintavaje. Myös amputoidut urheilijat kelaavat tässä luokassa. Ehkä yleisin yksittäinen vamma on MMC, eli eräs synnynnäinen selkäydinvamma. Halvautuneita kelaajia ei juuri näe T54 luokassa, vaikka sekin on mahdollista.

Leo-Pekka Tähden maailman ennätys on 100m matkalla 13,63

 

T34

T34 on minun luokkani. Meidän luokassa lähes kaikki ovat syntymästään vammaisia, eli myöhemmin vammautuneita ei juuri ole. Ehkä yleisin vamma on CP, jossa aivoista lähtee käskyt lihaksille virheellisinä. On myös harvinaisempia sairauksia esim. minun vammani. Minun tapauksessa aivoista lähtee käskyt normaalisti, mutta käskyt muuttuvat hermoissa matkalla lihaksiin. Kädet ovet lähempänä aivoja jolloin ne toimivat paremmin, mutta myös käsissä on vikaa.

 

T34 luokassa yksi edellytys on se, että käsissäkin on edes jonkinlaista vikaa. T34 luokassa on vielä sellainen harvinaisuus, että todella monet meistä pystyy kävelemään ainakin jonkin verran. Itsetkin pystyn lyhyitä matkoja kävelemään.

 

Olemme ehkä kirjavin luokka pyörätuolikelauksessa, mutta se antaa vain väriä kilpailuihin.

T34 luokan 100m maailman ennätys on 14,95s

 

T33

T33 on minun luokastani yhtä vaikeampi. Käsien motoriset häiriöt ovat siis suuremmat kuin T34 luokassa. Muuten vammakuvaus on sama. Suurin osa T33 luokan kelaajista ovat CP-vammaisia, mutta mahtuu joukkoon muitakin.

T33 luokan 100m maailman ennätys on 16,46s

 

(Maailman ennätykset on päivitetty 20.8.2016)