20.8.2016

Kelauksen välineet

KelaushanskatPyörätuolikelauksesta käy jo nimestä ilmi, että apuvälineitä tarvitaan. Kelaustuoli on kolmipyöräinen 1,6-2,2m pitkä urheiluväline. Kelaustuolien hinnat vaihtelevat yleensä 4000-7000€ välillä. Minun käyttämäni kelaustuolin runko maksaa n. 3000€ ja hiilikuituiset vanteet 2000€ jolloin tuolin hinnaksi muodostuu n.5000€.

 

Kelaustuoleja valmistetaan monissa eri maissa. Suuria valmistajia tulee ainakin Briteistä, Saksasta, Japanista ja Amerikasta. Ehdottomasti yleisin materiaali kelaustuoleissa on alumiini. Myös muita kevyempiä materiaaleja on kokeiltu, mutta hinta ja kestävyys tulee nopeasti vastaan.

 

Kaikki urheilijat ovat yksilöitä, mutta vammaisurheilun puolella tämä korostuu suuresti, koska myös vammat ovat aina yksilöllisiä. Yksilöllisyyden vuoksi kelaustuolit tehdään useimmiten mittatilaustyönä. Itsekin jouduin lentämään Britanniaan teettämään tuolia omien mittojeni mukaan.

 

Kelaustuolin lisäksi tarvitsemme kelaushanskat.  Toiset tekevät hanskansa itse, mutta itse tilaan ne  Amerikasta pajalta. Hanskaparin hinta on n.150€, mutta laatukin on hyvä.

 

Spesifisten varusteiden lisäksi kelaajatkin tarvitsevat totta kai trikoot, juomapullot yms. tavanomaiset urheiluvarusteet.

Kelaustuoli